– Har du smakat Dafani? Frågan kom från en ny bekantskap. Jag märkte redan efter kort tid här i Burkina Faso att det var något särskilt med den kartongförpackade burkinska mangojuicen. Jag var en smula förbryllad över vad det var. Juicen var förvisso god, men det kändes som att det fanns något utöver tycke för själva juicen i människors attityd till just denna dryck. Nu tror jag mig veta vad.

Det finns historiker och forskare som menar att ett av de största problem som kolonialismen gett upphov till är att beröva hela befolkningen dess kollektiva självförtroende. Att fråntas rätten till självbestämmande och under decennier domineras av en främmande makt sätter självklart spår i hur ett folk uppfattar sig själva. Trots att decennier av självbestämmande därefter lagts till historien har jag flertalet gånger hört uttryck för detta skadade självförtroende. Uttalanden om att vi afrikaner inte skulle vara kapabla att åstadkomma det ena eller det andra. Detta är naturligtvis tråkigt att höra.

Det är här våra hjältar gör entré. De som säger att visst kan vi, och inte minst vill vi! Här hittar vi inte bara mangojuicen som omvandlar Burkina Fasos nationalfrukt till juice, tillväxt och arbetstillfällen. Här finns jordbrukaren som genom utbildning fått verktyg att säkra familjens försörjning och skicka alla barnen till skolan. Här hittar vi det nigerianska bilmärket Innoson som är sprunget ur frågan varför bilar för afrikanska förhållanden inte skulle tillverkas i Afrika. Här finns också alla de studenter som är de första i sin släkt att ta steget från generationer av jordbruk till att bli ingenjörer, barnmorskor och ekonomer.

En sak har de alla gemensamt; stoltheten. Stoltheten över att ha tagit sig lite längre och gjort lite mer. Över att ha dragit ett strå till den stack av positiv förändring som vi kallar utveckling. En stolthet och ett självförtroende som är övertygade om att kampen för ett bättre liv lönar sig. Många saker behövs för att utveckling ska ske, men man kan vara säker på att det inte går utan att man får vara stolt och tro på sig själv. Så jag dricker gärna ett glas till.

Ossian Matthiessen, praktikant i Burkina Faso våren 2017

Praktikanter

Erikshjälpens praktikanter beskriver sina resor och erfarenheter från olika delar av världen.

Latest posts by Praktikanter (see all)