Det finns människor som får en att växa. Som gör att man känner sig sedd och bekräftad. Och så finns det härskartekniker som andra använder för att trycka till och förminska sin omgivning.

Det går ganska snabbt att i minnet leta fram upplevelser av båda slag. Testa själv! Hittar inte också du direkt tillbaka till situationer och personer som du upplevt plockat fram det bästa i dig? Jag hoppas det. Och kanske också sammanhang och människor som haft motsatt inverkan. Det kan vara smärtsamt att bli påmind om.

Det är gott att tänka på de förstnämnda. Jag skulle lätt kunna namnge några personer som var sådana där nyckelspelare under min egen barndom och uppväxt. Personer som ingav mig känslan och övertygelsen att jag dög. Att mina åsikter också var viktiga. Att jag absolut skulle kunna lyckas med mina föresatser i livet, bara jag lade manken till.

Tänker på det där med människosyn efter att ha sett Tom Alandhs dokumentär Krokiga vägen till Lyckliga gatan på SVT Play. Se den gärna om du inte redan gjort det.

Alandh har en underbar förmåga att spegla det där älskvärda i varje människa. Han får det att gå rakt genom rutan och landa som kärlekskrusningar hos oss som tittar och lyssnar. Vilken gåva!

Tänker att det berör något som pastorn och författaren Tomas Sjödin så pricksäkert satt fingret på. Det här om människosyn. Att det handlar om att se på en människa på ett sådant sätt att hon frivilligt väljer att se tillbaka. (Fritt återgivet).

Att få en människa att växa och tro på sina möjligheter. Att låta henne förstå att hon är en viktig bit i det stora pusslet. Att tavlan inte är komplett utan henne. Att hennes tankar och åsikter spelar roll. Det förutsätter just det där. Att det finns människor runt omkring som ser och bekräftar. Som inte viker ned blicken utan finns tillgänglig för ett möte – i ögonhöjd.

Monica Samuelsson

Gästbloggare

Då och då släpper vi in gästbloggare. Det kan vara någon av våra praktikanter ute i fält, vår styrelseordförande eller någon annan Erikshjälpen-vän.

Latest posts by Gästbloggare (see all)