I höstas fick jag möjlighet att besöka ett par flyktingläger i Libanon, bara några mil från gränsen till Syrien. Det var en resa som tog tag i mig, som ruskade om rejält. Jag fick möta en sådan enorm utsatthet och förtvivlan. ”Det är som att ha varit i himlen och hamnat i helvetet” berättade fembarnsmamman Ramia för mig. Ramia levde före kriget ett tryggt och välordnat liv med sin familj i Syrien. Nu bor de i ett tält och har enormt svårt att känna sig som hemma under presenningarna.

Ramia berättade hur tufft det är att försöka få god sömn när hela familjen måste trängas på liten yta. Hur fruktansvärd vintern är. Kylan som river och sliter, snön som tynger ner taket och gör att hela tältet riskerar att rasa in. Och hur frustrerande det är att inte veta hur länge de kommer att bli kvar. Om det handlar om månader eller år.

Ramias livsöde var bara ett av många jag fick ta del av under resan. Jag minns också kvinnan som inte visste hur hon skulle ha råd med vård till sin lille son som föddes med en tumör. Familjerna som tvingades rota i soporna efter mat för att överleva. Barnen som hade så svåra minnen från kriget att de drömde mardrömmar och kissade i sängen på nätterna.

Jag har mött fattigdom och utsatthet förut, många gånger, men den här resan tog hårdare tag i mig. Kanske för att jag kunde relatera till människorna jag mötte. Många av dem hade ju levt ”vanliga”, priviligierade liv, precis som vi svenskar – men kastats in i en helt annan verklighet. Det kunde lika gärna varit jag, min familj.

På sätt och vis känner jag mig ganska uppgiven inför den här enorma utsattheten, det stora lidande som barn i krig och katastrofer tvingas utstå. Men jag tror ändå det är viktigt att vi inte ger upp. Att vi orkar bry oss och fortsätta tro på att det faktiskt går att åstadkomma en förändring.

Det finns förstås hundratals olika sätt att engagera sig och göra skillnad – men själv tänker jag dra mitt strå till stacken genom att göra något jag älskar, nämligen att springa lopp!

I slutet av augusti går Jönköping Marathon av stapeln, och då planerar jag att springa halvmaratonsträckan samtidigt som jag gör en insamling till Erikshjälpens arbete för barn i katastrofer. Min insamlingssida finns här och jag är i gott sällskap. Artisterna Allyawan, Promoe och många fler har tagit sig an samma utmaning.

Vill du också springa för barn i katastrofer (eller samla in pengar på något helt annat sätt) är det enkelt att starta en egen insamling med Erikshjälpen redan i dag.

Josefine Antonsson

Josefine Antonsson

Kommunikatör at Erikshjälpen
Kommunikatör som jobbar med hemsida, intranät och mycket annat. Kan gå på händer, gillar att springa långt och snabbt och bygger gärna kojor i skogen med döttrarna.
Josefine Antonsson

Latest posts by Josefine Antonsson (see all)