victorsbloggbild

Morfar Otto tröttnar på att lyssna till Selmas oroliga föräldrar i årets julkalender på SVT. Han avbryter deras diskussion om Selmas försvinnande och förklarar det självklara. Även om Selma är liten kan hon få stor betydelse i Efraim von Trippelhatts äventyr.

Som när jag träffade flyktingbarn från Syrien i tältläger i Libanon. Barnen sprang runt och lekte och busade. Ingen lekplats fanns och inte heller några leksaker. Barnen lekte ändå, skrattade och log. Deras närvaro gav situationen ljus. En glädje som liksom lyste i denna mörka situation. Skratten var provocerande. Hur kan ni skratta som har det så dåligt? tänkte jag. Samtidigt blev det så tydligt. Barnens enkla närvaro hade stor betydelse. Barnen gav glädje till de vuxna.

Inte långt från Libanon föddes Jesus, julfirandets huvudperson. Som litet barn flydde hans föräldrar Josef och Maria till Egypten. Tänk att ett flyktingbarn är i centrum även av vårt julfirande i en tid som denna.

De av oss som lärt känna och tagit emot flyktingbarn här i Sverige kan också stämma in i orden. Den minsta person kan få den största betydelse. Människor som kommer in i våra liv lämnar spår och vi blir aldrig mer de samma igen.

Från Selmas äventyr till flyktingbarn från Syrien. Gud föds i ett litet, naket och skrikande barn. Vi vet att den minsta person kan få den största betydelse. Därför vill jag utmana dig att skriva under Juluppropet. ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort” (som Jonathan säger i Bröderna Lejonhjärta). För barnens rätt till trygghet och framtidstro – skriv under i dag!

www.juluppropet.se

Victor Egerbo

Victor Egerbo

Insamlingskoordinator at Erikshjälpen
Arbetar med insamling på Erikshjälpen. Hämtar inspiration från gatukonst och hiphop och är grym på att måla graffiti.
Victor Egerbo

Latest posts by Victor Egerbo (see all)