Var mer politisk. Det var det samlade budskapet från de tre panelister som deltog i EU-Cords* 20-årsjubileum i Bryssel i veckan. De tre kom från helt olika sammanhang men menade alla att civilsamhällets röst behövs för att lösa vår tids stora problem.

David Donoghue, f.d. FN-ambassadör från Irland var den som ledde förhandlingarna kring de nya globala hållbarhetsmålen (Agenda 2030). Han menade att de ideella organisationerna gav ett viktigt bidrag till utformningen av de nya globala målen och att deras argumentation ofta var minst lika stark som politikernas.

Andy Flannagan, politiker från Storbritannien tyckte att kristna måste sluta vara rädda för att engagera sig politiskt, sluta skrika från utsidan, utan istället börja jobba inifrån de politiska partierna.

Sist men inte minst gav Dr Denis Mukwege sin berättelse om hur ett engagemang för kvinnor i Kongo utsatta för utstuderat sexuellt våld har lett honom in i ett modigt påverkansarbete där han utmanar världens ledare att agera. Tyvärr har ekonomiska intressen kring utvinningen av kobolt som behövs för mobiltelefoner och datorer gjort att politiska ledare inte har velat göra något åt en mångårig konflikt i Östra Kongo som har skördat mer än sex miljoner liv. Men för Mukwege har nöden och orättfärdigheten lämnat honom utan val; han måste bli politisk.

Säkert finns det olika vägar att gå för personer och organisationer som har ett ideellt engagemang. Alla måste kanske inte bli politiker och alla organisationer kan inte lobba i EU:s korridorer. Men vi har alla möjligheter, och ett ansvar, att göra något för att påverka vårt samhälle i en positiv riktning.

För Erikshjälpens del handlar det just nu om att berätta om riskerna för barn att växa upp på institution, att kämpa för att Sverige ska återgå till en mer generös flyktingpolitik och att verka för en vidare tolkning av vilka arbetsplatser som kan hantera extratjänster så att så många som möjligt i Sverige får chansen till en meningsfull sysselsättning.

Håll utkik efter Erikshjälpen på barrikaderna!

*EU-Cord är ett nätverk av 24 europeiska biståndsorganisationer som vilar på kristen grund.

Peter Toftgard

Peter Toftgard

Programchef at Erikshjälpen
Chef för Erikshjälpens programavdelning som är lika hemmastadd i Västafrika som i Sverige. Peter har jobbat flera perioder utomlands men är nu tillbaka på kontoret för att samordna insatserna i Sverige och internationellt. Ett riktigt löparess.
Peter Toftgard