När jag läste Aftonbladets löpsedlar häromdagen, fastnade mina ögon och tankar på en speciell artikel. Den handlade om en känd skådespelares dotter som är fem år gammal, och har en garderob värd uppemot 21 miljoner kronor. Den lilla tjejen får allt hon pekar på, pappa betalar snällt kalaset. Hon äger en uppsjö av märkeskläder, skor och handväskor. Enligt rapporter i australiensk press fick hon en fin present av pappa på femårsdagen – på hela 32 miljoner kronor!

Jag måste säga att jag blir lite mörkrädd av att läsa sådana artiklar. Blir man verkligen lyckligare som liten, när man får sådana miljonbelopp dagligen att spendera? Kan man ens som femåring uppfatta vad det egentligen är man får? Vad hände med lördagsgodis och de små stunderna man längtade till som liten? I dagens läge blir allt mer och mer lättillgängligt. Det blir därför svårare att uppskatta värdet av det man får. När jag tänker på de människor som knappt har mat för dagen kan jag inte låta bli att bli förundrad hur världen faktiskt ser ut, med alla klyftor.

När jag själv var liten blev jag överlycklig när mamma hade bakat kakor, bullar och det doftade nybakat i hela huset när jag och mina syskon kom hem från skolan. Jag minns ännu alla dofterna och själva känslan när jag tänker tillbaka. Kanske för att det var något man verkligen uppskattade när det hände, och något man därför upplevde med alla sina sinnen. Och framförallt att det var något man inte upplevde hela tiden.

En vän till mig berättade om när hennes barn fick en sprillans ny leksak som liten, efter att ha bönat och bett om denna en längre tid. Till slut fick hon den i födelsedagspresent – det roligaste visade sig vara att öppna själva paketet, och leka med omslagspapperet… leksaken i sig var inte speciellt spännande alls. Kanske var det bara själva upplevelsen den lilla ville åt? Att få känna den där pirrande känslan i magen över att någon faktiskt tänker på en?

Kort sagt – lagom är bäst. Och glöm inte bort de barn som inte har någonting alls. DU kan göra skillnad.

Tina Andersson

Tina Andersson

Giverservice at Erikshjälpen
Arbetar med insamling och givarservice och har daglig kontakt med Erikshjälpens givare via telefon och mail. Leder Medeljympa på Friskis och Svettis i Vetlanda och joggar gärna med beaglen Sigge.
Tina Andersson

Latest posts by Tina Andersson (see all)