Häromdagen träffade jag lilla Divia som är knappt ett par månader gammal. På bilden sover hon gott i sin fasters famn. I mamma Sitabais knä sover Divias tvillingsyster Bharati. De bor i en liten by långt ute på landsbygden i centrala Indien.

När Sitabai var gravid kom Dhamendar, som jobbar i ett byprojekt som drivs av organisationen EFICOR och som finansieras av Erikshjälpen, på besök i hennes hem för att ge råd och svara på frågor. Sista gången Dhamendar var där påminde han Sitabai om att hon skulle ringa om hon behövde hjälp med något. Redan kvällen därpå drog förlossningsvärkarna igång.

Sitabai insåg att hon var tvungen att ta sig till sjukhuset, men när hon ringde till den statliga sjukvårdskontakten fick hon inget svar. Hon provade då att ringa Dhamendar som svarade direkt. Han förstod hur bråttom det var och ringde i sin tur till ambulansen. Men där tog det stopp. Ambulanspersonalen meddelade bestämt att de inte kunde åka hem till Sitabai eftersom det medförde alltför stor risk att fastna på de dåliga vägarna. Dhamendar fick istället leta upp ett nummer till en annan bil som kanske skulle kunna komma och plocka upp den födande mamman. Men där tog det stopp igen. Chauffören hävdade att det inte gick att hämta Sitabai eftersom det i mörkret skulle vara omöjligt att hitta fram till hennes hem som ligger ganska långt utanför byn.

Då fick Dhamendar nog. Han slängde sig på sin moped och tvingade chauffören att möta upp i en närliggande by. Väl där lotsade Dhamendar chauffören i mörkret ut på slingriga och leriga vägar fram till Sitabais hus. Hon plockades upp och fick skjuts till sjukhuset. Två timmar efter att hon hade ringt Dhamendar föddes tvillingarna.

Den här historien fick så småningom ett lyckligt slut och tvillingarna fick en bra start i livet. Undermåliga vägar är bara en av många anledningar till att många kvinnor aldrig kommer iväg till sjukhus för att föda sina barn. Samtidigt vet vi att ett av de bästa sätten för att sänka mödra- och spädbarnsdödligheten är just att se till att förlossningarna inte sker i hemmen. Alla kvinnor måste göras medvetna om fördelarna med att föda på sjukhus och också ha möjlighet att ta sig dit på ett säkert sätt.

Genom att stödja Erikshjälpens samarbete med EFICOR kan vi hjälpa kämpande mammor att faktiskt få en säker förlossning. Det räddar liv. Både på födande mammor och på små nyfödda barn.

Julia Mägi
Erikshjälpens praktikant hos organisationen EFICOR i Indien

Praktikanter

Erikshjälpens praktikanter beskriver sina resor och erfarenheter från olika delar av världen.

Latest posts by Praktikanter (see all)