jord

Jag tror på en god och allsmäktig gud i en värld full av ondska och orättvisa. Går det ihop sig? Ofta inte. Särskilt svårt är det att tro på en god och allsmäktig gud när jag möter människor som befinner sig i utsatta situationer och som dessutom hamnat där helt orättvist.

Det kan handla om barn som lever bland farligt och illaluktande skräp på en soptipp i Manilla. Det kan vara barn som gömmer sig i Sverige för att de inte fått uppehållstillstånd och samtidigt inte har någon annanstans att ta vägen.

Det märkliga är att jag, på de här platserna där mörker verkar råda, ändå sett ett ljus som lyser. På soptippen i Manilla hade ett av barnen hittat ett par änglavingar. Jag glömmer det aldrig. Tre grabbar sparkade fotboll bland soporna. Med smutsiga shorts och trasiga flip flop-sandaler såg de alla nästan likadana ut. Skillnaden var änglavingarna som en av grabbarna hittat och tagit på sig. Det blev som ljusstrålar in genom ett fönster i en gammal dammig lada. En förvissning om en annan värld där utanför.

Under min tid som volontär på Alsike kloster tog jag ofta promenader med syster Karin. Hon berättade för mig om sin uppväxt. Hennes resa till att en dag bli nunna startade inte med att ha flyktingfamiljer boende på klostret. Hon började med att söka Gud och det ena ledde till det andra. Nu har systrarna på Alsike kloster tagit hand om och gömt flyktingar i över trettio år.

När Sverige inte har tid, inte råd och inte plats att hjälpa människor på flykt, då har tre nunnor i ett enkelt kloster både tid, råd och plats.

Guds godhet uppenbarar sig på olika sätt. Oftast i all enkelhet. Det är som i sången Det lilla ljus jag har. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.

Ljuset tryckte sig ut ur mörkret och mörkret kunde inte hålla det tillbaka.
(1 Joh 1:2)

Victor Egerbo

Victor Egerbo

Insamlingskoordinator at Erikshjälpen
Arbetar med insamling på Erikshjälpen. Hämtar inspiration från gatukonst och hiphop och är grym på att måla graffiti.
Victor Egerbo

Latest posts by Victor Egerbo (see all)