Helt nyligen besökte Josephat Torner Sverige. Han kom hit inbjuden av Erikshjälpen för att sprida kunskap om den utsatthet som personer med albinism lever under på många håll i Afrika.

Josephat lever själv med albinism. När han föddes fick hans mamma rådet att förgifta honom eftersom familj, släkt och grannskap annars skulle komma att drabbas av olycka och förbannelse.

Hans mamma lydde inte det rådet. Istället kom hon att bli den som uppmuntrade Josephat att göra något bra av sitt liv och plugga hårt för att en dag kunna hjälpa andra människor. Josephats mamma dog när han fortfarande var ett barn men det självförtroende och det stöd hon gav honom lade en ovärderlig grund för Josephat att bygga vidare på.

”Mamma såg aldrig något fel på mig”, berättar Josephat som växte upp i ett samhälle som i århundraden förföljt personer med albinism. Än idag pågår grova övergrepp, mord och styckningar av personer med albinism.

”Det är motsägelsefullt att kroppsdelar från oss, vi som anses dra olycka över vår omgivning, skulle kunna ge sin ägare rikedom och framgång.”

Foto: Monkberry/Jonas Malmström

I tv-programmet Skavlan i Sveriges Television berättade Josephat den 27 oktober om sin egen uppväxt men också om den namninsamling som han nu genomför. Detta för att om ett år kunna utmana Afrikanska Unionen att ta sitt ansvar för att personer med albinism ska tillerkännas fullt människovärde och komma i åtnjutande av samma skydd och rättigheter som alla andra.

Se gärna Josephat hos Skavlan på svtplay.se och låt ditt namn och din signatur bli guld på vågen för barn och vuxna som lever i stor utsatthet – enbart på grund av sin hudfärg.

Skriv under nu och uppmana också din omgivning att ta ställning! Uppropet hittar du här.

Monica Samuelsson, redaktör Erikshjälpens tidning

Gästbloggare

Då och då släpper vi in gästbloggare. Det kan vara någon av våra praktikanter ute i fält, vår styrelseordförande eller någon annan Erikshjälpen-vän.

Latest posts by Gästbloggare (see all)