juluppropet-storre

I söndags fick min fru ett Facebookmeddelande som gällde en ung flyktingkille i den lilla stad vi bor. Killen, vi kan kalla honom Rami, var helt enkelt hemlös. Rami, som själv påstår sig vara 16 år, tillhör dem som Migrationsverket inte litar på, vars ålder nu bedöms högre. Han ska därför utvisas till Afghanistan.

Rami hade hamnat på migrationsverkets boende men trivdes inte bland de vuxna, fick bo tillfälligt hos en familj, och var nu hemlös. Ingenstans att sova. Denna gång hade vi möjlighet att göra en liten insats, och Rami får bo ett tag hos oss till situationen klarnar.

Så händer det som är så svårt, och så härligt. Rami kliver in i våra liv, en ung kille i våra egna barns ålder. Han har varit ett drygt år i Sverige, pratar bra svenska och älskar skolan. Det svåra är att flyktingpolitik och regeringsbeslut plötsligt blir obegripligt. Statistik och system blir närmast provocerande när vi ser hur varje enskild individ drabbas. Det härliga är att vi har fått en vän i familjen. Rami är inte en siffra som kan bollas med hit och dit, han är av kött och blod, han skrattar och gråter med oss.

Varje jul firar vi världens mest berömde hemlöse flykting, Jesus själv. Vi tänder ljus och talar om hopp! I dessa tider är hopp en bristvara för tusentals barn som är livrädda för att hamna på gatorna i Kabul. Det är smärtsamt att följa deras oro och rädsla.

I dag, 14/12, har dock ett riktig hoppets ljus tänts. Sveriges kristna råd – med 12 kyrkoledare – går ut i ett gemensamt upprop till försvar för barn som drabbas av den hårdare svenska flyktingpolitiken. Erikshjälpen har hela hösten – tillsammans med andra barnrättsorganisationer – kritiserat sommarens beslut som gör att tusentals barn och ungdomar hamnar i utsatthet med risk för sina liv. Nu får vi sällskap av en stark kraft, som i bästa fall kan samla många 10 000-tals namn. Vi uppmanar därför alla att gå in på www.juluppropet.se för att studera uppropet, och gärna underteckna.

Vi möter så mycket sorg och besvikelse i denna fråga, och äntligen kan vi få en samlande kraft som kan göra sig hörd långt in på Rosenbad. Vi har redan förlorat mycket tid, och människors liv står spel. Genom att underteckna uppropet uppmanar du regeringen att:
– ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro
– ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv
– undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening

 

Daniel Grahn

Daniel Grahn

Generalsekreterare at Erikshjälpen
Daniel Grahn

Latest posts by Daniel Grahn (see all)