Kattungar i Garowe, Somalia.

Ok, lika bra att erkänna: Du som läser detta utsätts just för ett experiment. Ett alldeles ofarligt sådant – du kan lugnt läsa vidare. Rubriken du precis läste innehåller två nyckelord: Kattungar och Somalia. Kattungar är ett av de mest populära och – får man förmoda – positivt laddade ord som vi fastnar för på sociala medier. Så var det långt innan ordet pussycat blev politiserat i USA.

Vilken laddning har då det andra nyckelordet: Somalia? Ett enkelt sätt att ta reda på det är att stanna upp en sekund och känna efter. Eller att googla ”Somalia” och ”pictures”. Nästan varje bild som dyker upp är negativt laddad. En kavalkad av barnsoldater, blod, svält och sjörövare. En och annan vit strand mot turkosfärgat vatten har lyckats smyga sig in bland allt elände. På någon bild ser jag till och med människor som ler. Men det samlade intrycket av bildflödet är ändå långt ifrån det semesterparadis som Somalia skulle kunnat vara med sin långa kust mot Indiska Oceanen.

Dags för del två av experimentet: Titta på bilden här intill en stund. Visst känns det lite varmt inombords? Nu är det dags att läsa bildtexten. Nå, hur känns det nu då? Jag tog fotot i norra Somalia för några år sedan. Jag minns att jag tänkte att jag skulle vilja visa det för hela världen, just för att det står i så skarp kontrast till de bilder vi vanligtvis ser från detta land.

Att ta kattungar till hjälp för att bevisa att det finns mycket positivt i Somalia kan tyckas trivialt, desperat eller till och med stötande. Vi talar ändå om ett land som gått igenom en av de mest långdragna konflikterna sedan kalla krigets slut, som saknat fungerande centralstyre under 25 år och där en ny svältkatastrof nu är ett faktum. Allt detta är sant.

Men sant är också att vi alla behöver anstränga oss för att orka ta in mer än bara en sanning om ett land, en folkgrupp eller en världsdel.  I dag får vi dessutom oftast ny information främst genom andra personer på sociala medier som redan tänker och tycker ungefär som vi själva. Det gör det ännu svårare för berättelser som inte bara bekräftar vår egen världsbild att tränga igenom bruset.

Afrika är tveklöst den kontinent som förlorar mest på vår enkelspåriga bild av omvärlden. När Afrika kommer på tal tänker de flesta tänker omedelbart på fattigdom, etniska konflikter eller korruption. Det är inte konstigt. Det är den bild som vi matas med varje dag, om Afrika över huvud taget lyckas ta sig in i vårt nyhetsflöde.

Det säljs tyvärr inga lösnummer på att barnadödligheten i Tanzania minskat drastiskt eller att medellivslängden i Senegal ökat med 24 år de senaste 30 åren. Till detta läggs också ett alltmer selektivt sätt hos var och en av oss att sålla ny information. Därför missar den som inte har ett specialintresse för Afrika lätt nyheter om exempelvis alla de unga framgångsrika entreprenörer i Afrikas sjudande storstäder som väljer att stanna kvar och bidra till utvecklingen i sina hemländer.

Det ska erkännas att vi som arbetar med utvecklingssamarbete också bär en del av skulden. Vi samlar ju in pengar genom att berätta om fattigdom, krig och elände. Och även om vi också lyfter fram det positiva så riskerar det att hamna i skymundan. Därför måste den som vill förmedla en mer nyanserad bild skrika högre för att nå fram med sitt budskap. Vi svenskar fick en obehaglig men nyttig påminnelse om detta när löst underbyggda påståenden om vårt land nyligen spreds i alla kanaler. Ändå var detta en västanfläkt jämfört med vad de flesta afrikanska länder ständigt utsätts för.

Varför är det då så viktigt att mer än en berättelse får plats? Jo, därför att vår ensidiga och överdrivet negativa bild av ett land som Somalia gör att vi inte ser det positiva och all den potential som samtidigt finns. Lösningar riskerar att aldrig testas eller ens bli uttänkta för problem som människor upplever i länder som Somalia eller Mali, eftersom vi redan från början tror att det inte är någon idé. Även om den idén bygger på snedvriden, förenklad och ibland felaktig information.

När Hans Rosling nyligen gick bort tystnade en viktig röst som hjälpte oss att nyansera bilden av världens utvecklingsländer. Nu är det upp till oss som är kvar att fortsätta föra ut fler bilder och berättelser om hopp och framsteg. Jag vill börja med att påminna om Somalias presidentval i februari som snabbt hamnade i skymundan i nyhetsflödet. Valet klassades som det mest demokratiska i landet på 50 år! För övrigt tror jag på allvar att världens sötaste kattungar finns i Somalia.

Läs gärna mer om de framgångsrika entreprenörerna på www.africa.com/top-young-african-entrepreneurs/

Ida Konaté Svensson

Ida Konaté Svensson

Programkoordinator Västafrika at Erikshjälpen
Arbetar som koordinator för Erikshjälpens program i Västafrika. Står med ena foten djupt rotad i den småländska myllan och den andra i Mali där hon har bott och arbetat i 3,5 år. Saknar bara längdskidorna när hon är i Afrika. Specialitet: Lära sig ovärderliga vardagsfraser på diverse afrikanska språk.
Ida Konaté Svensson

Latest posts by Ida Konaté Svensson (see all)