En av killarna från gruppboendet tvålar till vår biträdande generalsekreterare Mattias Ingeson i pingis.

En av killarna från gruppboendet tvålar till vår biträdande generalsekreterare Mattias Ingeson i pingis.


Mattias och Victor, två av mina kollegor befinner sig just nu i Vitryssland. Där händer det grejer vill jag lova. Efter flera års kämpande för att förbättra villkoren för barn med funktionsnedsättningar, institutionaliserade, får de nu lämna sitt gruppboende för att ta sig ut i samhället och se ishockeymatchen Vitryssland-Kazakstan på söndag. Resan och biljetterna är sponsrade av NHL-spelaren Niklas Hjalmarsson, från Chicago Blackhawks.

Niklas själv säger att det är en ära för honom att få vara med på ett hörn och stötta detta fantastiska projekt. Jag blir lite varm i hjärtat när jag tänker på hans insats och framför allt vad det betyder. För barnen. För landet. I allt detta är det viktigt att känna till bakgrunden.

När ett barn föds med funktionsnedsättning i Vitryssland uppmanas föräldrarna i många fall att överge barnet. I stället får barnet växa upp på institution tillsammans med hundratals andra barn och får kanske aldrig mer träffa sin familj. Erikshjälpen har sedan många år tillbaka arbetat tillsammans med organisationen World Without Borders (WWB) för att barnen ska få det bättre, och för att förändra attityder hos politiker och samhället i stort.

Erikshjälpen och WWB har genomfört ett tvåårigt pilotprojekt för att etablera landets första gruppboende, med plats för tolv ungdomar. De har vuxit upp på en stor sluten institution. Projektet stötte under den första tiden på motstånd från både myndigheter och institutionspersonal. Något som enligt Mattias (vår biträdande generalsekreterare) berodde på rädsla för ett helt nytt sätt att tänka kring funktionsnedsatta barns möjligheter till ett självständigt liv.

Men under projektets gång har de positiva effekterna blivit allt mer uppenbara. Ungdomarna har tränats i att ta ansvar för sina egna vardagssysslor, fatta egna beslut, arbeta på ett gemensamt jordbruk och tjänat egna pengar. Tre av ungdomarna har, efter en lång process, myndigförklarats. De har fått tillbaka alla sina legala rättigheter som fullvärdiga vitryska medborgare, något som är ytterst ovanligt och inte hade varit möjligt utan detta projekt, berättar Mattias till mig, direkt från Minsk.

Det som i början mötte motstånd – har i dag blivit modell – och lett till ett tillägg i lagen i Vitryssland. Tillägget gör det möjligt att starta upp speciella avdelningar för gruppboende på samtliga tio mentalvårdsinstitutioner i landet, med början på tre av institutionerna. Erikshjälpen och WWB finns fortsatt med vad gäller fortbildning och metodfrågor men staten tar nu det fulla ekonomiska ansvaret.

Det känns så klart oerhört roligt när vårt arbete leder till ett så konkret resultat. Just nu vill jag bara önska mina kollegor och ungdomar en oförglömlig (och historisk) upplevelse!

Mer om vårt arbete i Vitryssland

Hanna Blixt

Hanna Blixt

Kommunikatör at Erikshjälpen
Kommunikatören ni ofta möter på Facebook. Ansvarar för sociala medierna och pressarbetet. Har hoppat fallskärm, hejar på Leksand och blir glad av att sjunga.
Hanna Blixt

Latest posts by Hanna Blixt (see all)