Kan den här våren bli starten för en ny vår för fritidsgårdar och en djupare mening? Hörnan i Bergsjön Göteborg, möter Powerhouse i Vetlanda. Likheterna är fler än olikheterna. Unga är unga överallt.

podcast_cover

– Man har ju hört en del föräldrar som säger att ”dit ska du inte gå, då hamnar du i trubbel”. Men det är ju tvärt om – man håller sig borta från trubbel, säger Alexander Lovén. Han började komma till fritidsgården Powerhouse i Vetlanda i tidiga tonåren och sitter nu med i styrelsen.

En del av oss kommer kanske ihåg de klassiska orden ”men vi har ju ingen lokal”. Och fritidsgården har nog fortfarande en roll att spela som ett alternativ till att driva runt. Men kanske har rollen djupnat, särskilt i ljuset av det senaste halvårets händelser med fler och fler nyanlända. Alexander är en av många som menar att fritidsgården också är en plats för integration. En plats där olika grupperingar kan mötas och umgås.

En fritidsgård som plattform för ungas delaktighet och för integration, är också tanken med Erikshjälpens nystartade arbetet för fritidsgårdar.
– En fritidsgård med ett hjärta som pulserar, det är ett behov i Sverige i dag. Det menar Patrik Olofsson på fritidsgården Powehouse i Vetlanda. Han är nu också deltidsanställd på Erikshjälpen för att driva arbete med fritidsgårdar framåt.

Men hur jobbar man med integration för unga människor som befinner sig i en ålder och i en situation där tillhörighet och gruppen är så viktig?

Bergsjön, stadsdelen i Göteborg med en befolkning bestående av 142 olika nationaliteter, har sina egna utmaningar. Där har fritidsgården Hörnan nu börjat titta på ett samarbete med Erikshjälpen och Powerhouse Vetlanda, som är en i en förhoppningsvis växande skara fritidsgårdar som drivs i samarbete med Erikshjälpen. Henrik Thörnqvist, kyrkoherde i Svenska Kyrkan, tycker frågan om grupperingar och tillhörighet är viktig. Hör hans resonemang i vårens första avsnitt av Biståndspodden. Om fritidsgårdar med hjärta.

Du kan välja att lyssna online, eller genom:
iTunes Podcaster (Apple) Acast (Android & Apple) RSS feed


Extramaterial

Henriks debattartikel

Henrik Thörnqvist har också skrivit en debattartikel till Erikshjälpens tidning. Här kan du höra honom läsa hela den artikeln.


 

Rosemarie Engblom

Rosemarie Engblom

Kommunikatör at Erikshjälpen
Kommunikatör med ansvar för Erikshjälpens hemsida. Arbetar även med trycksaker, annonser, Erikshjälpens tidning och filmer. Har en egen sy-blogg.
Rosemarie Engblom