Här i Kenya har jag lärt mig att inte fråga ”Hur kan vi stoppa könsstympning?” Att frågan hellre ska ställas ”Hur kan ni stoppa könsstympning?”

Vi behöver stötta tjejer och ge dem chansen. Som Erikshjälpens samarbetsorganisation här, New Life Mission, säger ”Empower you to Empower others”. Precis det hände med Eva Loisa. Hon valde att stå upp vägra låta sig utsättas för könsstympning. Hon fick med sig sin pappa och mamma och till slut även farmor. Eva Loisa och hennes familj blev den första i sitt område som tog avstånd från denna ritual.

Nu är Eva Loisa ledare för en grupp tjejer som informerar andra unga tjejer om barns rättigheter. Tillsammans hjälper de tjejer som riskerar att utsättas för könsstympning. Eva Loisa har blivit en förebild vars exempel får ringar på vattnet.

Det hela började med att Erikshjälpens samarbetspartner gav unga tjejer, som Eva Loisa, kunskap och stöd. Samtidigt informerades byäldste, föräldrar, pastorer, lärare  och många fler. Kanske fick de vuxna se ett informationsmaterial likt det på bilden. Hemska, men verkliga, bilder på hur kvinnor som är könsstympade tvingas gå igenom otroligt smärtsamma förlossningar med hög risk för både sina egna och barnens liv.

När jag bläddrade i informationsmaterialet i Sverige förra veckan kunde jag inte ana att jag, redan några dagar senare, skulle möta lösningen på problemet med kvinnlig könsstympning. Jag är så stolt och glad över att ha fått träffa Eva Loisa och hennes familj. Det handlar om att ge unga tjejer chansen. Det handlar om flickors rättigheter. Det handlar om könsstympning. Och vi kan alla bidra med en liten del till den förändring som vi nu ser sakta börjar ske.

Victor Egerbo, just nu på besök i Kenya

Victor Egerbo

Victor Egerbo

Insamlingskoordinator at Erikshjälpen
Arbetar med insamling på Erikshjälpen. Hämtar inspiration från gatukonst och hiphop och är grym på att måla graffiti.
Victor Egerbo

Latest posts by Victor Egerbo (see all)