Barnhem i Sverige?
I Sverige är det självklart att barn har rätt till en familj och samhällets inriktning är att så långt det är möjligt hjälpa de biologiska föräldrarna att ta hand om sina barn. Om det verkligen inte funkar så kan en lösning vara en fosterhemsplacering. Men vi sätter inte barn på barnhem. Tvärtom pågår det rättstvister där personer som har vuxit upp på barnhem söker upprättelse och ekonomisk kompensation för den skada de har lidit.

Barnhem i Afrika eller Asien?
Oändliga är de artiklar vi har läst om hur fantastiskt det är att utsatta barn äntligen har fått hitta tryggheten på ett barnhem. Alla barnens problem verkar vara lösta i och med att de har blivit omhändertagna av en person eller en organisation med gott hjärta. Att barnen kommer från en familj verkar vi ha glömt bort.

Vad är skillnaden?
Varför ser vi så olika på barns behov i Sverige och i länder långt bort? Behöver inte kenyanska barn sin familj? Älskar inte kambodjanska föräldrar sina barn lika mycket? Forskning visar att den främsta orsaken till att barn hamnar på barnhem är fattigdom. Familjerna offrar sig för att ge sina barn en möjlighet till utbildning, hälsovård och stadig tillgång till mat.

Låt oss göra det som är bäst för barnen (och familjen)!
Säkert finns det tillfällen där barn för en tid behöver tas om hand för rehabilitering, men fokus bör alltid vara att barn har rätt att växa upp i en familj. Låt oss satsa allt vårt engagemang för att bekämpa fattigdom och för att hjälpa familjer och övriga nätverk runt barnen att fungera på bästa sätt. Det är betydligt mer kostnadseffektivt än att driva institutioner. Och framför allt, det är det bästa för barnen.

Barnhemskollen
Tillsammans med Childhood lanserar nu Erikshjälpen en hemsida för dig som funderar över hur du kan engagera dig för utsatta barn. Där kan du hitta mer fakta och vägledning om hur du kan gå vidare. Besök gärna www.barnhemskollen.se

Peter Toftgard

Peter Toftgard

Programchef at Erikshjälpen
Chef för Erikshjälpens programavdelning som är lika hemmastadd i Västafrika som i Sverige. Peter har jobbat flera perioder utomlands men är nu tillbaka på kontoret för att samordna insatserna i Sverige och internationellt. Ett riktigt löparess.
Peter Toftgard