Hockey-VM i Vitryssland
Vi var på plats av en anledning. Ett uppdrag. Niklas Hjalmarsson sponsrade ungdomar från ett gruppboende att gå på hockeymatchen mellan Vitryssland och Kazakstan. Ungdomar som kommer från Vitrysslands första gruppboende. Det är en plats där dessa unga med olika funktionshinder har fått en ny start i livet. (Läs mer om detta här – Dagens Nyheter)

Människor med funktionshinder har länge gömts undan på institutioner i Vitryssland. Det handlar både om fattigdom, att föräldrar inte har råd och om okunskap, att de är rädda för att inte kunna ta tillräckligt hand om sina barn, i kombination med att myndighetspersonal och även läkare uppmuntrar föräldrarna att lämna bort sina barn. Barnen är människor som i Sverige delar samma rättigheter som alla andra. Oavsett om man har en cp-skada eller pollenallergi, har vi samma rättigheter. Men i Vitryssland finns fortfarande en hel del att göra på det området.

Rättigheter är inte någon förutsättning för att bli rättvist behandlad eller respekterad. Rättigheter är dock ett viktigt steg i rätt riktning. Det var därför mitt hjärta fick ännu ett ärr när jag fick möta barnen på avdelningen ”liggande barn”. De hade alla olika funktionshinder. Olika behov. Ändå var de samlade i ett stort rum. De låg i spjälsängar. Det var nästan 20 barn och två vårdare som skulle ta hand om dem. De hann knappt ge dem mat, byta blöja och vända på dem. Alla barn behöver hud, kroppskontakt, kärlek och ömhet. Här hade personalen knappt tid för de mest grundläggande behoven. På toppen av detta sa en av de ansvariga till oss – ”Vi har råd med tre blöjor per barn per dygn, vi skulle behöva 10 blöjor per dygn”.

Senare samma dag åkte vi in till huvudstaden Minsk. Vi såg alla nybyggda stora hotell. Kontorsbyggnader som var tomma. Alla nya byggnader som gjorts till hockey-VM. De ser ut som kulliser. Ett tomt skal. Vem ska bo i de dyra hotellen efter hockey-VM? Vem ska ha kontor i de nya kontorsbyggnaderna? Var alla dessa byggnader nödvändiga för att göra ett bra sportsligt evenemang? Framförallt. Hur många blöjor har hockey-VM kostat?

Vitryssland utvecklas sakta. Ungdomarna från gruppboendet var med på hockeymatchen och ropade som alla andra när Vitryssland gjorde mål. Ungdomarna räknades som alla andra. Denna utveckling har tagit tid och nu är myndigheterna ansvariga för gruppboendena. Det finns mycket kvar att göra för mänskliga rättigheter i Vitryssland. Vi är en organisation som sätter människovärdet högst upp. Alla människor är lika värda. Det är därför vi inte lämnar Vitryssland när tv-journalister och hockeyfans gör det. Då finns vi kvar. För alla människors lika värde.

bild 1

Victor Egerbo

Victor Egerbo

Insamlingskoordinator at Erikshjälpen
Arbetar med insamling på Erikshjälpen. Hämtar inspiration från gatukonst och hiphop och är grym på att måla graffiti.
Victor Egerbo

Latest posts by Victor Egerbo (see all)