Många frågor har väckts under de under de veckor som metoo har svept fram över världen och Sverige. Det finns mycket att förfasas över, men den fråga som jag har svårast att skaka av mig är: ”Om så många har blivit utsatta och dessutom tigit så länge i Sverige, världens kanske mest jämställda land, hur illa är det då inte i delar av världen där de flesta kvinnor inte ens vet att de har rätt att säga nej?”  

I östra Burkina Faso, där jag just nu befinner mig, är oönskade tonårsgraviditeter ett växande problem. Inte bara för att det leder till att många flickor slutar skolan i förtid men också för att ”lösningen” i många fall blir att flickor gifts bort, ofta mot sin vilja, innan de fyllt 18. Detta strider mot lagen i Burkina Faso men det är enkelt att få tillstånd om undantag. Att gifta bort flickor redan vid 15 års ålder har mer eller mindre satts i system av föräldrar som till varje pris vill undvika att en dotter blir gravid innan hon är gift och därmed drar skam över familjen.

Preventivmedel kan vara en del av lösningen men det löser inte problemet med de sexuella övergrepp och våldtäkter som till stor del ligger bakom de oönskade tonårsgraviditeterna. En alltför vanlig situation här i Burkina Faso är att skolflickor utnyttjas av lärare eller rektorer som missbrukar sin maktposition genom att kräva sex, ibland i utbyte mot fina betyg eller provresultat. Fattigdomen leder också till att flickor blir särskilt utsatta eftersom de lätt luras eller pressas till att acceptera sex i utbyte mot nya kläder eller annat som tonåringar drömmer om, i Burkina Faso precis som i andra delar av världen.

För att komma åt våldtäkter och annat sexuellt utnyttjande av barn här i Västafrika arbetar Erikshjälpen med att stärka tjejers rättigheter, inklusive rätten att säga nej till oönskat sex. En annan nyckel till förändring är att påverka mäns syn på sin egen roll och att främja en mer ansvarsfull sexualitet. Dessutom krävs ett strategiskt samarbete med en lång rad aktörer i samhället för att sexuella övergrepp ska förhindras och för att tjejer och killar som blir utsatta ska få stöd och hjälp.

Ett av de projekt där det här samarbetet har gett goda resultat finns i norra Benin där Erikshjälpens partner BUPDOS har lyckats bryta det tabu som tidigare fanns kring sexuella övergrepp och ofredanden av flickor. Detta är ett resultat av ett arbete som pågått i många år för att bygga upp säkra system där barn kan rapportera kränkningar av sina rättigheter på ett diskret och säkert sätt, utan att riskera att hängas ut eller bli utsatta för hot eller hämndåtgärder. Idén är att exempelvis en flicka som blivit sexuellt utnyttjad av sin lärare inte på egen hand ska behöva vända sig direkt till polisen med risk för att inte bli trodd eller i värsta fall utsättas för ytterligare kränkningar. Det ska istället finnas vuxna med särskilt ansvar för att fånga upp barnens vittnesmål om övergrepp som sin tur kan ta ärendet vidare till socialtjänsten eller polisen.  Det handlar också om att utbilda poliser och andra aktörer i hur övergrepp mot just barn ska hanteras.

Bara under första halvåret 2017 rapporterades 88 fall av övergrepp till polisen och socialtjänsten i en enda kommun i Benin. Detta är naturligtvis inget att jubla över, men mycket tyder på att det snarast handlar om att en del av det som tidigare var mörkertal nu har kommit fram i ljuset. En metoo-effekt helt enkelt.

Ida Konaté Svensson

Ida Konaté Svensson

Programkoordinator Västafrika at Erikshjälpen
Arbetar som koordinator för Erikshjälpens program i Västafrika. Står med ena foten djupt rotad i den småländska myllan och den andra i Mali där hon har bott och arbetat i 3,5 år. Saknar bara längdskidorna när hon är i Afrika. Specialitet: Lära sig ovärderliga vardagsfraser på diverse afrikanska språk.
Ida Konaté Svensson

Latest posts by Ida Konaté Svensson (see all)