Foto: Agneta Almqvist

Mitt i eftermusikalkaoset på scenen i Bromölla möts våra blickar, Maltes och min. Varma och uppspelta närmar vi oss varandra, han som spelat en av rollerna i musikalen, jag som spelat gitarr så fingrarna bultar och ömmar. Vi, Malte och jag, gör en high five, han tittar mig stint i ögonen och säger: ”Detta var det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Detta vill jag hålla på med”.

Jag frågar om han vill bli skådespelare och han svarar med ögonen fästa vid mina att det är en av hans drömmar. Ett av hans mål i livet. Jag kramar om honom och säger att han skulle bli en av de bästa men att han måste satsa och öva mycket. ”Absolut” svarar han med blicken kvar i min.

Jag ryser och det stockar sig i halsen på mig.

Jag går ner från scenen. Kramar allt och alla jag mötte. Tänk att vi rott detta gigantiska projekt i hamn. Jag som projektledare och alla tillsammans på skolan. Med det viktiga budskapet att alla behövs och att alla är lika viktiga. Alla har hjälpts åt på olika sätt. Bara det blev ett budskap och ett förhållningssätt.

Och tänk att en ljushårig ung man, en tioåring fått en av sina drömmar uppfyllda. Jag fick vara med. Vi fick vara med. Erikshjälpen fick vara med och göra precis det som står i vår målsättning och i all reklam. Vi fick vara med och uppfylla barns drömmar.

Det känns stort.

De kan säkert se lite olika ut. Drömmarna alltså. Någon kanske drömmer om att få gå i skolan varje dag, en annan om friskt och rent vatten i sin by. En tredje kanske drömmer om att slippa gifta sig när man bara är tio år. Den fjärde om att få spela ett instrument eller åka på fotbollsläger.

Drömmen om att få spela teater och vara med på en stor scen med ljud och ljus är en lika stor dröm som någon av alla de andra.

Jag älskar att, utifrån mina förutsättningar och gåvor, få vara med och göra detta möjligt som projektledare för Alla Barn Är Viktiga. Där träffar jag pedagoger, de som jobbar med barn med funktionsvariationer, de som behöver teckenspråk och förtydligande pedagogik. Där träffar jag många barn som vill sjunga om att de är viktiga. Som skrattar, pekar på varandra och sig själva och klappar i händerna till melodin.

Där träffar jag rektorer som vill utveckla sitt arbete kring värdegrund, likabehandling och barnkonventionen.

Där träffar jag mina viktigaste uppdragsgivare: Barnen! De vars drömmar jag får vara en del av att försöka förverkliga. De små och de lite större.

Där fick jag under en hel termin samarbeta med Malte. Se honom växa in i sin roll och ta ansvar.

Där mitt i eftermusikalkaoset där konfettin låg i drivor på golvet gjorde vi en high five och båda log.

Agneta Almqvist, projektledare för Alla barn är viktiga

 

Gästbloggare

Då och då släpper vi in gästbloggare. Det kan vara någon av våra praktikanter ute i fält, vår styrelseordförande eller någon annan Erikshjälpen-vän.

Latest posts by Gästbloggare (see all)