Det är närmast omöjligt att beskriva allt som händer på Erikshjälpen. Som ni vet är vi i grunden en seriös barnrättsorganisation. Tillsammans med våra partnerorganisationer kämpar vi för barns rätt i Sverige och i världen. Varje enskilt barn är viktigt. Att de har god hälsa, känner trygghet, får utbildning är allt viktiga komponenter för att de ska få en bra framtid. Men vi vill också påverka och förändra på en strukturell nivå. Vi vill exempelvis att fler afrikanska regeringar ska förbjuda könsstympning – och dessutom se till att förbuden efterlevs. Vi vill stoppa all människohandel. Vi vill att barn ska växa upp i familjer i stället för på barnhem. Och mycket annat…

Parallellt med alla viktiga projekt och tydlig opinionsbildning händer också mycket annat. Vår second handrörelse har tagit en enorm fart med nya butiker och tusentals volontärer som jobbar tillsammans för barns bästa. Varje butik är ett litet universum av energi, arbetsglädje och aktivitet.

Ett annat universum är våra artister och ambassadörer som reser, spelar och berättar om Erikshjälpen och den utsatthet som många barn möter. Tidigare i sommar var det festival på Gullbranna där flera av våra artister medverkade. Doug Seegers var en av dem och han tog publiken med storm.

Erikshjälpen har alltid arbetat med opinionsbildning och påverkan. En av mina företrädare, Roland Nelson, var en stark ”tyckare” som alltid hade svar på tal. Nu har vi en grupp som leds av biträdande generalsekreterare Mattias och bara på Almedalsveckan tidigare i sommar deltog vi i en handfull evenemang och aktiviteter.

Erikshjälpen kommer att synas allt mer framöver. Ett av många exempel är vårt samarbete med Childhood Foundation kring barnhem. Läs och lyssna gärna på Sveriges Radios intervju med Peter Toftgård. Jag hoppas du läste Peters inlägg här på Biståndsbloggen och även besöker den nya sidan som heter www.barnhemskollen.se.

Sedan kan man inte nog fascineras av våra gåvogivare och det engagemang som finns för barn. Under sommaren har en traktorsauktion genomförts som inbringade – hör och häpna – 740 000 kronor till Erikshjälpens arbete.

Så här i sommartider måste man få skryta med sina medarbetare. Det finns så starkt engagemang, så mycket kompetens och erfarenhet på Erikshjälpen att jag som generalsekreterare bara är tacksam för att få vara med.

Min sommarbön är att vi tillsammans med våra gåvogivare, kunder, partners och medarbetare ska utvecklas ännu mer. Inte för tillväxtens skull, utan för barnens. Vi vill se fler barn bli hjälpta, fler hemska förhållanden förändras och fler stiftade lagar som ger skydd och säkerhet. Vi vill se barnhem stängas för att i stället bygga upp familjernas funktion. Vi vill se fler debattartiklar, fler artister som ger glädje och inspiration för barnens bästa. Vi vill att fler gåvogivare ska hitta till Erikshjälpen och att vi på bästa sätt ska få förvalta förtroendet från alla våra vänner som drivs av samma vision som vi: En förändrad värld där barns drömmar får liv.

Nu önskar jag er alla en fortsatt fin sommar. Vi ses snart igen. Kanske i en butik eller på en konsert.

Allt gott!