Torka i Kenya

Sara Bergqvist framför ett uttorkat vattenhål tillsammans med Sophia Abdi Noor, grundare till Erikshjälpens samarbetsorganisation Womankind Kenya.

Efter att ha jobbat med fattigdomsbekämpning i tio år och med många resor till några av världens fattigaste länder i bagaget tycker jag att jag har sett mycket elände. Men under min senaste resa till Kenya var det som om den distans jag hittills kunnat hålla till situationer jag mött föll sönder.

Var det den 12-åriga flickan som fått se 50 av de 79 får som hon älskat och skött om dö av svält och sjukdom? Eller vattenhålen som är den enda vattenkällan, nu illaluktande och omringad av buffelskelett? Eller lastbilarna som nu kom med det livsviktiga vattnet, som var brunt eftersom att det tagits direkt från floden? Regnet som inte kommer och som inte väntas öka med tanke på klimatförändringar? Barn, sjuka och gamla och dess vårdnadshavare – kvinnor utan ens möjlighet att hoppas på ett bättre liv någon annanstans i en värld där murar byggs högre och högre.

Jag har alltid brunnit för hållbar utveckling. Men denna resa har fått mig att fundera över innebörden av vad Jesus sa om den sista tiden om krig, hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra.

Vi kanske inte kan hoppas på fred på jorden och rättvisa för alla människor. Men vi kan göra vad vi kan för de som lever i dag och i morgon. Göra vad vi kan för att de ska få mat på bordet och en hand att hålla i.

Du kan vara med och hjälpa, tända ljus i en mörk värld. Ge en gåva i Erikshjälpens gåvobutik eller swisha en gåva till 9009283.

Sara Bergqvist

Sara Bergqvist

Programkoordinator Humanitära insatser at Erikshjälpen
Sara håller kontakten med Erikshjälpens samarbetspartners och ser till att projekten blir bra och resurserna används på rätt sätt. Renoverar hus och gör glasskulpturer.
Sara Bergqvist

Latest posts by Sara Bergqvist (see all)